top of page
postkaart filip.jpg

Filip Claus is vooral bekend als huisfotograaf bij De Morgen en beleefde er zijn hoogdagen met ijzersterke beelden. Zowel binnen-  als buitenlandse reportages maakte hij. Foto’s die ongetwijfeld  nog op ons netvlies plakken…beelden die geen tekst hoeven. De genocide in Rwanda, de val van Ceausescu in Roemenie, Palestina… Verdiend werd Filip Claus opgenomen in de reeks ‘De Grootste Fotografen’, De Morgen 2007.

Hij heeft gewerkt bij de Morgen tot 2009, tot de devaluatie van de persfotografen werd ingezet. Gedaan met de Morgen voor Filip en vele collega’s. Mediacrisis. Nefast voor de kwaliteit van de fotojournalistiek in de krant. Je zou er zowaar cynisch en moedeloos van worden.

Maar wij gaan absoluut genieten van de hoogdagen van weleer en de hoogdagen van erna. Zijn wij gelukzakken? Tzal wel zijn! Na de verlossende woorden aan de telefoon “Ja, ik wil”, presenteren wij een fotojournalist met lef én ballen aan zijn lijf die kritische reflectie hoog in het vaandel draagt. Verwacht je aan sterke beelden die je zeker al “ergens” hebt gezien. Kenmerken: Artistieke parels met sociale en politieke impact: Fotografie van Filip Claus

filip claus event.jpg

“Landschap in Métamorphose du Paysage”

Nieuwe gaanderijen - Zeedijk Oostende

Vanaf 26 oktober zal in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk de tentoonstelling “Landschap in Métamorphose du Paysage” (2013) te zien zijn. 

Drie maanden lang dwaalde Filip langs de frontlinie in de Westhoek 

op zoek naar aanwezige sporen van de Eerste Wereldoorlog: in verval 

geraakte bunkers en veldhospitalen, verweerde, roestige obussen en 

keurige kerkhoven. Het zijn vreemde en toch ook vertrouwde landschapselementen die de opeenvolgende generaties vaak op creatieve manieren in het huidige leven 

hebben weten te integreren.   

Dit is een openluchttentoonstelling, dus altijd toegankelijk.                            

 

Organisatie : Cultuurdienst Oostende

1x

van 26 OKT
tem 26 NOV
gratis

Tentoonstelling ‘Fotografie’ in Exposure Value

Het is een eigen selectie van Filip Claus geworden. Een selectie die hij gemaakt heeft uit zijn uitgebreid archief als topfotojournalist. Mét als extraatje een paar pareltjes uit de oude doos. We verklappen natuurlijk nog niet wat dat is 

 

Exposure Value Late: op zaterdag 10 november blijven wij tot 22 uur open. Om 19u30 stelt Yvon van Exposure Value Filip Claus en zijn werk voor. Hij heeft het ook over de 5 beelden die Claus exclusief voor deze gelegenheid uitkoos en die de liefhebbers kunnen inslaan (zie verder puntje 4). Wij nodigen u dan ook uit om samen het glas te heffen en te klinken op ‘Fotografie’.

 

Praktisch Exposure Value:  Fotografiehuis Yvon Poncelet, Jules Peurquaetstraat 82, Oostende

Open: Iedere zaterdag en zondag tot 16 dec van 14 -19 uur.

Zaterdag 10 nov open tot 22u. Iedereen Welkom

2x

van 10 NOV
tem 16 DEC
gratis

11 november wandeling met Filip Claus

Een unieke kans om samen met Filip Claus zijn tentoonstellingen te bezoeken.

Op de historische dag 11 november 2018, precies 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, zal Filip Claus een keer om 11 uur en een keer om 15 uur in de open Nieuwe Gaanderijen zijn foto’s toelichten.

Mensen die de wandeling in Gent hebben gemaakt met ‘Claus 60’ weten dat het een unieke ervaring is om een tentoonstelling met de fotograaf zelf te bezoeken. Nadien is er de mogelijkheid om mee af te zakken naar Exposure Value om zijn tentoonstelling ‘Fotografie’ te bekijken.

 

Inschrijven hoeft niet, afspraak om 11 uur en om 15 uur aan het ruiterstandbeeld van Leopold II op de zeedijk (aan 3 gapers zwembad).

3x

op 11 NOV
om 11 uur
om 15 uur
gratis

Altijd al een Claus gewild?

Filip Claus selecteerde exclusief voor ons 5 van zijn favoriete beelden. Een unieke kans om aan een democratische prijs de trotse bezitter te worden van een ‘Filip Claus’. De beelden worden net zoals de straatexpo Claus60 in Gent op zelfklevend textiel gedrukt en zijn van zeer goede kwaliteit. Afmetingen: 90 x 125 cm. Voordeel van die prints is dat je ze overal kunt hangen

(lees : ‘ook plakken’). Ze zijn zelfs vochtbestendig, dus je kunt ze gerust buiten hangen. Een eigen ‘Filip Claus privé tentoonstelling’ op een blinde tuinmuur zou niet mis zijn hé? Of dit jaar eens een origineel cadeau onder de kerstboom?

Bestellen doe je tijdens de tentoonstellingsperiode bij Exposure Value.

Ophalen op 16 december vanaf 15 uur. Claus zal dan jouw exempla(a)r(en) live signeren!

Prijs voor een afdruk 90 x 125 cm op zelfklevend textiel :

1 exemplaar : 250 €

2 exemplaren : 450 €

5 exemplaren : 995 €

4x

op 16 DEC
signeer moment
vanaf 15 uur

claus gewild?
zak strip filip claus.png
bottom of page